ELTEFRIE RUNDSTYKKER PÅ 1-2-3

DSC07410

Har noen av dere testet ut eltefrie rundstykker eller eltefritt brød? Jeg har faktisk ikke laget noe annet den siste uken, og nå tenkte jeg å dele den ene med dere. Den andre kommer til uka! Disse rundstykkene fant jeg hos Trines Matblogg, og den falt i smak både for store og små. Det jeg liker med eltefritt er at den gjør seg selv, tar ekstremt lite tid og baksten er super saftig.

Jeg starter med å røre alle ingrediensene raskt sammen med en slikkepott, altså ingen mikser/kjøkkenmaskin etc. Sett deretter på lokk å la det stå til dagen etter. Funker perfekt med 8-9 timer på benken. Tenk deg da, nystekte rundstykker til frokost. Noe av det beste jeg får, og barna er i hundre. Jørgen spiser det kun om jeg har brunost i hus, og da får de bein å gå på!

DSC07399DSC07413DSC07414

Oppskrift på eltefrie rundstykker med solsikkekjerner, 10 stk

 • 3 dl vann, romtemperert
 • 1 /4 ts blå tørrgjær
 • 150 gram sammalt rug, finmalt
 • 240 gram hvetemel
 • 1-1 1/5 ts salt (maldon/havsalt)
 • 1 ss flytende honning
 • En håndfull solsikkekjerner

Start med å røre ut gjæren i vannet. Deretter putter du alle ingrediensene oppi bollen. Rør den raskt sammen med en slikkepott slik at alt melet er borte. Deigen er klissete så ikke tilsett mer mel om du ikke må. Deretter dekker du den til med lokk, evt plast. Jeg bruker et lokk fra en kasserolle og setter over bakebollen, for deretter å la den stå der til dagen etter. Liker å lage denne på kvelden slik at jeg har ferske rundstykker til frokost. Det tar vel ca 5 minutter å røre dette sammen, så det er absolutt ikke noe ork!

Når deigen har stått i den tiden den skal er det bare å begynne å bake de ut. Jeg bruker en spiseskje som jeg dupper i mel slik at deigen ikke blir så klissete. Ikke ta de i hånda eller på benken uten mel, for deigen er veldig klissete. Jeg brukte bare en spiseskje til å ta passe porsjon fra bollen, formet den på innsiden av bollen etter å ha dupper skjeen med mel for deretter å legge de i muffinsformer. (HUSK å smør muffinsformene med smør/olje slik at de ikke setter seg fast) Ved bruk av muffinsform slipper du det problemet med at de renner utover i ovnen, og formen på rundstykkene blir kjempe fin.

Deretter lar du rundstykkene heve ca 60 minutter før du putter den inn i ovnen på 220 grader (varmluft eller over/under varme) i ca 10-12 minutter. Gjerne pensle de med vann før du setter de inn i ovnen :)

Avkjøles på rist så lenge du klarer å vente før du hiver på ditt favoritt pålegg. Her er det brunost og gulost som gjelder – hva foretrekker du?

Camilla

9 kommentarer

 1. Supert tips! Bare lurer på om du smører muffinsformene med noe, eller setter det seg ikke fast?
  Hvor mange rundstykker blir det ca?Ha en sprek og strålende lørdag!!

  1. treningsfrue

   Det var bra du sa – viktig å smøre formene med smør/olje slik at de ikke setter seg fast. Jeg brukte en kniv til å løsne de på siden når de var ferdige og da spratt de ut! Dette ble 10 rundstykker, men du kan lett ta de litt mindre slik at du får 12-14 stk. Litt avhengig av hvor mye plass i formen du har tenker jeg :) Lykke til!

   1. Birgit

    Takk for kjapt svar!:)

 2. Madicken

  Hei flinkepetra!
  Supert med så mange gode mattips
  Lurte på om du kan lage en type guide for løpesko? Da spesielt terrengsko? Som er gode å bruke på sti, med godt grep og som holder deg tørr på bena.
  Hadde vært helt supert
  Ha en fin helg.

  1. treningsfrue

   Jeg har et ord til deg – SALOMON speed cross 3 eller 4. De beste løpeskoene i skogen. Du finner de hos G-Sport/G-Max:) Jeg elsker mine!!!! Du får de med gortex også:)

 3. Margrethe

  Hei. Disse så kjempegode ut, hvor lenge bør deigen stå hvis jeg skal steke de samme dag som deigen lages?
  Mvh Margrethe

  1. treningsfrue

   Hei! Prøv å la den stå i hvert fall 4-5 timer om du får til! Lykke til!

 4. Takk for oppskrift! Lagde dobbel porsjon, og de forsvant i løpet av frokost og lunsj i dag

  1. treningsfrue

   Haha digger!!!!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *