Jeg elsker å stå på kjøkkenet å bake, helst gjærbakst i alle varianter. Det blir for meg som å lese en bok, for jeg klarer å slappe av, koble ut, nyte øyeblikkene og synge i takt med musikken i bakgrunnen. Egentid, og den er hellig.
Jeg har funnet den perfekte speltbrød oppskriften, og dette er utrolig nok min første bakst på brytebrød. Har noen av dere laget det før? Hvis ikke er det bare å kaste seg rundt og sette igang, for makan til saftig brød skal du lete lenge etter. Eldstesønnen min nekter å ha annet brød på matpakken sin så det er jo bare å sette i gang å fryse litt ekstra for å si det sånn♥
Brødet smelter i munn, og da kan du jo bare tenke deg denne herligheten rett fra ovnen med smør og brunost eller gulost. Himmel og hav så godt!
Oppskriften er hentet fra boken til Trines Mat, og jeg takker den damen for mange fantastiske måltider og bakst i dette huset. Og slapp av folkens, det kommer flere oppskrifter fra meg! Jeg har virkelig funnet gleden på kjøkkenet!
Spelt brytebrød
(1 langpanne tilsvarer 20 småbrød)
ca. 600 g siktet speltmel
400 g sammalt speltmel, grov
100 g solsikkekjerner
25 g fersk gjær
2 ts honning
1 1/2 ts salt
7 1/2 dl vann (ca 25 grader)
Solsikkekjerner til pynt på toppen
Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elt alt sammen med eltekrok i en kjøkkenmaskin ca. 5-6 minutter på middels hastighet. La deigen heve i ca 30 minutter.
Ha deretter deigen i en langpanne, og pass på at hender er fuktig hele tiden. Da blir det ikke klissete når du skal klappe den utover brettet. (Husk bakepapir)
Deretter deler du opp brødet med en pizzaskjærer, 4 x 5 biter. Dekk så med plast eller handkle og la den stå trekkfritt og lunt i ca 60 minutter.
Pensle brødet med vann, dryss over solsikkekjerner og putt det i ovnen. Jeg skjærte gjennom brødet på nytt da det var igjen 10 minutter av hevingen slik at du vet du får til å bryte det etter steking.
Stekes på nederste rille i 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter avhengig av ovn. Avkjøles på langpannen i ca 15 minutter før du legger den over på rista.
Skjær opp masse (!) brunost, hent frem godt smør og nyt!
Camilla♥
Følg meg gjerne på Facebook og Instagram
Få med dere galskapen på snapchat Treningsfrue
OK!! Mor vet hva hun skal mekke sammen når hun kommer hjem i dag 😀 Gleder emg til å smake 😉
Hei! Jeg bakte dette brødet igårkveld for å ha noe ferskt og godt til idag tidlig (snek meg også noe til kveldsmaten ;)) og jeg må si at det er helt nydelig! Så godt å våkne til! Håper u har en fin søndag, videre! 😀
Så koselig å høre Marie – det er kjempe saftig brød! Glad du likte det! Ha en nydelig søndag! Klem Camilla
Skal deigen være klissete eller slippe bollen?
Dette må prøves☺️☺️☺️
Skal det være hvetemel i denne?? Ikke speltmel (grov og fin)?
Beklager, det skal selvfølgelig være spelt:-) Tusen takk!
For en deilig oppskrift! Speltbrød er det beste 😀 Ser at melforholdene er 600 g på fint og 400 g på grovt, blir deigen like bra om du bytter på forholda for å få et grovere brød? 🙂
Ser kjempegodt ut
Jaaaa det var det også 🙂 Ha en super dag!