Som dere vet kommer det ut kostholdsrelaterte spørsmål her på bloggen 15. i hver måned, og dette er selvfølgelig for å gi dere svar på det dere måtte lure på. Ikke minst få svar fra en ekspert med fagkunnskap og kompetanse. Jeg har alltid vært ydmyk på dette feltet, og synes det er viktig at vi bloggere tar ansvar for akkurat denne biten. Nå er jeg heldig som har Juma fra Iraki Nutrition som svarer på spørsmål om kosthold. Dette er som nevnt ikke et betalt samarbeid, men et positivt samarbeid som skal gagne dere lesere. Spør i vei enten i kommentarfeltet eller på mail så kanskje ditt spørsmål kommer opp neste måned!
1) Man blir ofte frarådet å spise potet når man ønsker å gå ned i vekt, hvorfor det?
Argumentet som ofte brukes er at poteten inneholder for mye stivelse (karbohydrater) og dette gjør at du lettere legger på deg.
Hva er egentlig galt med stivelse? Ingenting! Karbohydrater bidrar med energi og gjør blant annet at du kan prestere bedre i hverdagen. Hvor mye du trenger avhenger av ditt aktivitetsnivå, så om målet ditt er å gå ned i vekt er det totale inntaket du bør se på. Faktum er at det er ikke enkelte matvarer som gjør at du legger på deg, det er det totale inntaket i løpet av en dag. Det er ikke noen automatikk at kyllingfilet blir til muskler, mens sjokolade blir til fett. Ser man på poteten sammenlignet med andre stivelsesrike matvarer som brød, ris og pasta er ikke stivelsesnivået høyt i poteten per 100 g og man kan spise ufattelig mye mer potet sammenlignet med de andre matvarene og komme ut med samme kaloriinnhold.
100 g brød (42 g karbohydrater)
100 g pasta (68 g karbohydrater)
100 g ris (77 g karbohydrater)
100 g potet (17 g karbohydrater)
I praksis så betyr dette at sammenlignet med ris kan du spise 450 g potet (6 poteter) og komme ut med omtrent samme karbohydrat og kaloriinnhold. Man må heller ikke glemme at poteten bidrar med mye vitaminer, mineraler og sporstoffer som er viktig for kroppen. I tillegg er poteten veldig mettende.
I en studie av Holt og kollegaer fra 1995 sammenlignet de ulike matvarer og deres effekt på metthetsfølelse. Poteten viste seg da å være overlegen når det kom til metthetsfølelse sammenlignet med de andre matvarene i studien.
Om målet ditt er å gå ned i vekt er det ingen logikk å kutte ut poteter fra kostholdet, tvert imot kan det bidra til at du holder deg mett lenger og lettere bidra til at du opprettholder et kaloriunderskudd som må til om du skal ned i vekt.
2) Det har vært mye snakk om banan i det siste og at man ikke bør spise det om man ønsker å gå ned i vekt. Er det sant?
På lik linje som poteten så har også banan fått et dårlig rykte og noe man anbefaler å kutte ut om man ønsker å gå ned i vekt. En banan bidrar med ca 100 kcal og kan fint spises selv om man er i kaloriunderskudd og ønsker å gå ned i vekt. Argumentet som brukes mot bananen er at den inneholder mye sukker. Det skal også sies at det er forskjell på fruktsukker og det raffinerte sukkeret som vi ønsker å redusere og man må ikke glemme at bananen inneholder mikronæringsstoffer som er viktig for kroppen vår. Å si at banan er like ille som sjokolade blir derfor helt feil. I bunn og grunn så er det totale kaloriinntaket ditt som har noe betydning for om du går opp eller ned i vekt, ikke individuelle matvarer.
3) Jeg sliter med å finne ut hva jeg kan spise før og etter trening. Tror noen ganger jeg spiser litt tett på treningsøkten og ender opp med å føle meg tung i kroppen. Har du noen gode forslag til hva som kan være lurt å spise før trening og hvor lenge før trening bør jeg spise?
Det kan være lurt å spise noe lettfordøyelig 1-2 timer før trening. Fokuset bør da være på matvarer som bidrar med både proteiner og karbohydrater. Gresk yoghurt eller mager kesam med 1 frukt eller bær kan være noe som både er praktisk og lett å få i seg før trening og disse bidrar med både proteiner og karbohydrater.
Hilsen Juma
(Benytt muligheten til å få ditt spørsmål besvart ved å legge igjen spørsmål i kommentarfeltet! Så blir noen valgt ut til neste innlegg! )
Jeg har lavt stoffskifte, jeg har prøvd å lese meg litt opp på bra mat i forhold til dette. Noe mat er bedre enn annen mat når skjolbruskkjertelen “svikter”, eller? Hva anbefaler du f.ex en m lavt stoffskifte å spise før/etter trening?
Takk for kommentar – jeg skal notere meg det så ser vi hva han svarer!:-)
Hei!
Hvor mange prosent/gram burde man spise av karbohydrater, proteiner og fett for de som ønsker å bli sterkere og bygge muskler, men samtidig gå litt ned i fettprosent/stramme opp? Helst utenom å ligge i underskudd på kaloriene 🙂
Takk for kommentar! 🙂
Hei. Har en kollega som spiser brusken når han spiser grillet kylling. Han har en teori om at brusken styrker leddene. Stemmer dette? Har menneskekroppen noe som helst nytte av denne brusken?
Tusen takk, videresender spørsmålet jeg!:)
Hei. Kjenner du til Fiber fin? Er dette noe du anbefaler for å få mindre blodsukker stigning? Det koster litt og jeg lurer på om deet er verdt det.
Takk for spørsmålet – jeg skal sjekke opp med Juma:-)