I går laget jeg dobbel porsjon skoleboller, og halleluja så godt det ble. Dette er guttas favoritt og vi tenkte å lage litt god gjærbakst til Jørgen kommer hjem fra treningsleir i Spania. Tipper han trenger litt påfyll etter en uke med tre treningsøkter om dagen:)
2 porsjoner gir ca 50 boller
(Jeg bakte halvparten skoleboller og halvparten boller med rosiner)
1 pk gjær
350g sukker
350g smør (TINE)
2-3 ts kardemomme
2 egg
1 liter H-melk
ca. 2000/2200g hvetemel
Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin utenom smøret. Det legges i etter at alt har eltet godt på lav/middels hastighet i ca 10 minutter. Deretter kaster du oppi romtemperert smør og lar det gå i kjøkkenmaskinen i nye 5-10 minutter. Da vil du få en silkemyk deig som er fin å jobbe med. Heves i ca 60-80 minutter på et trekkfritt sted. Rull ut til boller og la de heve i nye 45-60 minutter før du sprøyter inn vaniljekremen i midten av bollen. De av dere som fulgte meg på Snapchat i går ser jo hele seansen der. Hvis ikke ser du en liten snutt på Facebook (Treningsfrue) Nå er de klare for ovnen. Sett ovnen på varmluft 210 grader og pensle bollene med egg. Sett de deretter midt i ovnen og la de stekes rundt 7-9 minutter, alt avhengig av ovn. Ta de ut før de er for mørke; da får du de saftige og gode. Etterstekes jo på rista uansett:) Lykke til – disse er virkelig verdt å prøve. Husk å servere de med melis og kokos på toppen da!
Camilla♥
Snapchat/ Treningsfrue
Du er et fantastisk godt forbilde! Det har blitt så stort fokus på sunnifisert bakst (ikke noe negativt med det), men det er veldig bra at du viser viktigheten med å kunne lage bakst sammen med barna som er laga med «vanlig» mjøl, sukker og smør, kose seg og ikke ha det grann dårlig samvittighet. Balanse! Så lenge man er fysisk aktiv og har et sunt kosthold, så skal man jo kunne ta seg ei bolle (eller 3) en lørdag uten å måtte straffetrene..
Du gir så mye godfølelse 🙂 Fortsett å vær deg sjøl, du gjør det så bra!
Dette var hyggelig, tusen takk! Jeg er så enig – ordentlig bakst her i huset og skal man kose seg så skal man kose seg med ekte vare. Sånn har jeg alltid vært. Takk for gode ord:) Håper du har hatt en super helg!
Hei Camilla. Har et spørsmål som er om noe helt annet! Hvordan får dere det til å gå opp med barna/henting/aktiviteter når Jørgen jobber turnus? Før du hadde bloggen som hovedjobb, så var det vel mye planlegging og slikt? Min mann begynner i turnus nå, og vi er veldig nærme å prøve og få barn. Hadde vært greit å høre dette fra andres perspektiv og hvordan de løser det. Jobber selv 8-16 og 10-18 med 60 min reisevei.. Har dere familie i nærheten som hjelper til mye? 🙂
Du er super!
Hei Ida Marie! Ja det er ikke bare bare med en som jobber turnus, men fra barna var små jobbet jeg 8-16 med fleksitid.. Hadde kontorjobb i 14 år og da var det greit for meg å hente og levere de dagene Jørgen ikke kunne. Han har jobbet mye så det ble mye på meg en periode. Nå jobber jeg jo selvstendig i tillegg og styrer dagene mer selv, men planlegging og gode rutiner er tingen. Viktig å gi og ta – man må bare samarbeide så godt man kan:) Lykke til!
Det er så fantastisk å se en treningsblogger som også ordner bakst med «vanlig» mel, sukker og feitmelk. Da jeg startet styrketrening leste jeg kun blogger som skydde mel og sukker som pesten, og kun spiste lettere produkter. Jeg spiste ikke noe som inneholdt «vanlige» typer mel på over ett år! Derfor er det en befrielse at det finnes treningsbloggere som også viser at man kan unne seg noe skikkelig gjærbakst innimellom, og at det går an å spise hveteprodukter (så frem man ikke er allergisk, selvsagt) og likevel oppnå resultater. Det er så fint med deg at du klarer å vise et variert kosthold 🙂
Så hyggelig å høre Julie, tusen takk! Det er viktig for meg å formidle til barna mine og dere der ute at man også kan unne seg ekte vare. Man skal ikke være så redd sukker og mel så lenge man har «litt av alt og alt med måte» tenker jeg da:) Takk for gode ord 🙂
Hei:-) prøver meg på oppskriften nå. Er egentlig elendig på dette her.:-/ mente du sammalt hvete? Eller siktet hvetemel? Hvorfor blir min deig mørk og din lys?!:-o
Lurer på det samme,for jeg noterte meg samalt hvete og kjøpte inn det så en plass må jeg jo ha fått det ifra 😉
Jeg beklager så mye Katrine! Jeg var litt stressa når jeg skrev dette innlegget og da kan det gå litt fort noen ganger. Mente selvsagt vanlig hvetemel:) Så ja du hadde helt riktig 🙂 Beklager så mye!
Hei Katrine! Ja jeg mente siktet hvetemel – beklager at jeg skrev feil men det gikk litt fort i svingene før jeg skulle reise på tur. Lei meg for det for jeg pleier å være så nøye 🙂 Smakte de godt da? Klem Camilla
Det går helt fint:-) det gikk ikke så veldig bra, deigen ble veldig hard og kompakt:-/ nå er ikke jeg så godt på gjærbakst, men gir ikke opp heller;-) de ville ikke heve skikkelig (vel, det er meg og gjæren som ikke samarbeider godt). Skal lage med rett mel senere tenkte jeg:-)
Ååå, de så gode ut de! Savner god, norsk gjærbakst så mye. Får vel bli noen boller snart selv om det er stress uten kjøkkenmasking 😉 God helg, Camilla!
Ja dette er det beste jeg veit! Kjøkkenmaskin eller ei – boller blir det! Hehe:) Håper du har hatt en super helg!
Alle kan gjøre feil,sånn er det bare 😉 De ble gode,men hadde nok blitt enda bedre med hvetemel,men da prøver vi det neste gang 🙂
Digger at du baker skikkelige boller! Uten fokus på at det må være sunt. Misforstå meg rett!:)
Bruker du fersk eller tørr gjær? Og har du den lunkne melken oppi sammen med alt det tørre?
Hei BB! Ja jeg er ikke så fan av sukkerfrie desserter og bakst egentlig – skal jeg ha vafler og boller er det ekte vare liksom:) Alltid vært sånn! Jeg bruker mest fersk gjær og har det kun oppi bollen med alt det andre:) Varner ikke opp melken heller – det funker fint å blande alt sammen:)
Takk for supert svar! Og jeg som alltid har trodd at man må røre ut gjæren i lunken melk, smelte smør osv. Oppskrifta di skal definitivt prøves!!:)
Hvor ofte skeier du ut med godteri etc.? Mener da sånn ordentlig utskeielse, altså mer enn én stripe sjokolade 🙂
Et par ganger i uka kanskje? Ingen fasit på det egentlig men skeier ut når jeg er på festligheter, cafè eller når jeg rett og slett føler for det!
Hei!
Den oppskriften du har skrevet, gir den 25 eller 50 boller?
Prøvde proteinrundstykkene dine her om dagen, de ble veldig gode:-) Takk 😀
Den oppskriften gir ca 50 boller. Jeg har bakt 50/50 med skoleboller og rosinboller:) Herlig å høre at proteinrundstykkene falt smak!
Har du laget denne oppskriften med sammalt hvetemel før ?
Tips til bollene: har du oppi ein halv teskje bakepulver, vil deigen heve fortere og du vil kunne halvere hevingstiden til 30 min føreheving og 15-20 min etterheving. Er også perfekt for slike som meg som aldri får til hevingen på gjærbakst ordentlig.
Tusen takk for tips – det har jeg faktisk aldri prøvd før. Men hevingen pleier å gå fint da…hehe:)
Nå har jeg prøvd 2 gonger å lage denne deigen i dag. Deigen blir hard og hever ikke. Hva gjør jeg feil her? Har aldri problemer med bolledeig ellers. Jeg smeltet smøret før jeg hadde det oppi. Er det feil kanskje?
Hmm…så rart! Men du trenger ikke smelte smøret. Det skal kun være romtemperert (altså litt mykt) når du tar det oppi etter at deigen er eltet. Prøv det! Min deig slår aldri feil! 🙂 Varmer du opp væsken før du bruker den?
En pk gjær, mener du da fersk eller tørr?
Hei Camilla<3
Jeg kommer fra Danmark, å vet ikke helt, hvad H-melk er.. så er der eventuel noe der kan erstattes, sol er dansk?
PS. Elsker å følge med på bloggen din! Du inspireret meg så meye.. knus Freya.<3
Hei Freya! Det var hyggelig å høre, og veldig stas med følgere i Danmark også! H-melk er som helmelk – sødmælk på dansk tror jeg? 🙂 Ha en super dag!
Er eggene bare til pensling eller skal de i deigen også?
De er i deigen men bruk et egg til pensling også! 🙂