Det er sikkert mange av dere som kjøper kjøttkaker til familiemiddagen, og mange tenker sikkert også at de ikke har tid til å lage de selv. Jeg var en av de som alltid kjøpte ferdig kjøttkaker inntil en dag da Jørgen plutselig ville lage de selv. Halleluja sier jeg bare, for makan til nydelige kjøttkaker skal du lete lenge etter. De er fyldige på smaken, ungene elsker de, og de smaker skikkelig godt. Oppskriften er hentet fra matprat så all kred til de.
Oppskrift ca 18 stk.
400 g kjøttdeig
400 g karbonadedeig
1 – 1 1/2 ts salt
1⁄2 ts pepper
1⁄2 ts malt muskat
1⁄2 ts malt ingefær
4 ss potetmel
3 dl vann eller melk
Ha alle ingrediensene i bollen og bruk hendene til å blande alt godt sammen. Om du ikke er vant til å bruke karbonadedeig går det helt fint å bruke kun kjøttdeig, men vi liker å blande 50/50. Form deretter kjøttkakene i den størrelsen du ønsker, men ikke ha de for store bare. Jørgen fikk 18 stykker med denne oppskriften. Bruk gjerne en spiseskje, dupp den i vann og form den i hendene.
Deretter steker du kjøttkakene i en stekepanne med en del smør. Stek de til de har fått en fin stekeskorpe på hver side (et par minutter) og lag brun saus eventuelt tomatsaus som du etterpå kan legge de i. Jørgen bruker en del smør i panna slik at han kan få noe kraft han kan helle oppi sausen etterpå. Da blir det ekstra god smak på den brune sausen.
Brun saus kan dere kanskje lage fra før? Til de av dere som ikke har gjort det – det er ganske så enkelt!
- 2 ½ ss meierismør
- 3 ½ ss hvetemel
- 4 dl sky eller oksekraft
- smak til med salt og pepper
Start med å smelt smøret i en kjele og la det bli litt gyllent før melet røres forsiktig inn. Sørg for å få blandingen jevn brun. Pass på at du rører godt hele tiden, og ikke ha for sterk varme. Den svir seg fort. Deretter sper med varm kraft eller sky over. Her kan du bruke kraft fra stekekraften av kjøttkakene og buljong. Spe på litt og litt. Kok deretter sausen i ca 4-5 minutter etter at den er spedd ut. Smak til med salt og pepper.
Om du har dårlig tid og ikke har mulighet for å lage saus fra bunnen av bruker du bare posesaus. Her kan du «jukse» litt med å helle oppi kraften fra stekepannen + buljong. Vips så har du en halvveis hjemmelaget brun saus. Serveres med poteter, surkål, brokkoli, gulrøtter, ertestuing, tyttebær, blomkål eller hva enn du måtte komme på.
Kjøttkaker uten løk er ikke kjøttkaker. Enig i resten.
2-2,5 ts salt er altfor mye salt. Jeg fulgte oppskriften din og måtte kaste 2/3 av kakene. 1ts er mer enn nok. Synd å måtte kaste så mye god mat. Du bør endre oppskriften din, salt er uansett ikke bra i store mengder og dette var altfor mye.
Hei Rick! Så kjedelig at du måtte kaste de da – lei meg for det. Mannen sin uvane dette med saltbruken på visse oppskrifter, men det stemmer at han bruker 2 ts. Han sa til og med 3! Men jeg skal justere den ned til 1-1 1/2 🙂
Til en slik porsjon bør du bruke minst 2 teskjeer salt. Så som du ser, smak og behag………
🙂
Hun bør ingenting, en som trener mye, og/eller tar badstue må få i seg rikelig med salt. Er du den vanlige nordmann med ølvom og rett og slett svetter lite i tillegg, kan du kutte ut saltet. Noen av oss unngår alt av prosessert mat, så vi må tilsette saltet selv.
Kjøttkaker er SÅ VISST kjøttkaker selv uten løk
Hilsen en kjøttkake-elsker som ikke tåler løk
(Ikke alle som har luksusen til å tenke sånn)
:):)
Ingen av smileyene kom med når eg publiserte, så plutselig ble det verdens mest surmaga kommentar :-p hahaha 😛
Haha, neida jeg tolket den ikke som sur i det hele tatt …haha
Kan kjøttkakene fryses ned?
YES, det kan de:)
Hvordan lager du saus nå når du spisee glutenfritt da????
Jeg bruker en glutenfri posesaus til kjøttkaker 🙂 Kjipt for jeg skulle gjerne laget min egen, men det funker 🙂
Hver eneste jul må jeg inn å se på denne oppskriften! Beste kjøttkakene jeg lager iallefall 💛
Det er hyggelig å høre! De er kjempe gode – så ofte på middagsbordet på søndager!
Selv om dette innlegget er noen år gammelt,velger jeg å kommentere:)
Når det gjelder salt og andre krydder mengder, anbefaler jeg en test smak. Stek en bit,så kjenner man fort om det trengs mer salt og/el krydder.
Hos meg er det også populært å tilsette paprika,litt løk og litt tomat inn i. Deler opp ,så lager noen med og noen uten 🙂
Tusen takk for tipset! Enig med deg 🙂