For de av dere som har fulgt meg en stund vet at jeg elsker nugatti. Det er ikke for ingen grunn at jeg alltid sørger for å ha en boks stående i skapet, for er jeg fysen på noe søtt er alltid en teskje eller to med Nugatti innafor. Jeg ble ganske så glad da jeg fikk forespørsel om å skrive et innlegg om våre nugattiregler, for det skal ikke være en skam å ha dette i hus. Jeg er ikke noe fan av sjokoladepålegg hver dag, på matpakker, turer osv, men så lenge man har noen regler på det og barna vet om disse reglene er det så absolutt innafor. Har dere noen regler for nugatti?
Jørgen spiser det jo ikke (synd for han…) så barna og jeg har jo boksen for oss selv. Helt ok spør du meg, og det vil si at jeg alltid har kontroll….hehe:)
Jeg elsker å bake, spesielt gjærbakst som hveteboller eller skoleboller. Har brukt den samme bolleoppskriften fra min farmor de siste 15 årene, og de bollene er virkelig noe for seg selv. Tradisjonen her hjemme har blitt at man alltid skal ha nugatti på nystekte boller, og da mener jeg ikke lite Nugatti. Drøss på, la den smelte litt og så spis!!! Herregud “vann i munn” sier jeg bare. Bolleoppskriften skal dere selvfølgelig få her:
Nugattibollene, (gir ca 50 boller så kan halveres)
1 pk gjær
350g sukker
350g smør (TINE)
2-3 ts kardemomme
2 egg
1 liter H-melk
ca. 2000/2200g hvetemel
Bland alt sammen i en kjøkkenmaskin utenom smøret. Det legges i etter at alt har eltet godt på lav/middels hastighet i ca 10 minutter. Deretter kaster du oppi romtemperert smør og lar det gå i kjøkkenmaskinen i nye 5-10 minutter. Da vil du få en silkemyk deig som er fin å jobbe med. Heves i ca 60-80 minutter på et trekkfritt sted. Rull ut til boller og la de heve i nye 45-60 minutter. Nå er de klare for ovnen. Sett ovnen på varmluft 210 grader og pensle bollene med egg. Sett de deretter midt i ovnen og la de stekes rundt 7-9 minutter, alt avhengig av ovn. Ikke la de bli for brent/mørke. Husk at de etterstekes når de kommer ut. La de avkjøles så lenge du klarer å vente for så å dele de i to, smør på med nugatti (romtemperert) og nyt smaken av sjokolade. Tror ikke jeg vet om noe bedre!
Våre nugattiregler:
1) På nystekte boller uansett dag
2) På hytta
3) Frokosten på lørdag
De av dere som følger meg på de ulike sosiale kanalene mine og kjenner meg litt vet at jeg også er ganske så avslappet til både sjokolade og andre go´saker selv i en ukedag. Men jeg er veldig på “litt av alt og alt med måte” for klarer man å holde et balansert kosthold for det meste av tiden er det jo ikke noe problem å unne seg noe godt når man måtte ønske det. For barnas skyld er det greit med noen regler å forholde seg til slik at man slipper den masingen hver eneste dag. Litt sånn som ipad, playstation osv. Barna får ikke spille mandag til fredag, men når helgen kommer kan de kose seg med FIFA, NHL og andre spill. Og da tror jeg det settes ekstra stor pris på å kunne gjøre det.
Ønsker dere en super dag! Fikk du lyst på boller med nugatti? Snap meg da vel:)
Camilla♥
Å, hallo! Nå vet jeg hva jeg skal servere mannen min etter opptreningen til Birkebeinerrittet i dag! Restene (hvis det blir noen) tas med til venninnetreff i morgen. Btw: For noen nydelige barn du har. Herlig utstråling.
Haha, ble det boller og nugatti på mannen da??:) Tusen takk for hyggelig kommentar!
Hei, jeg er enig i den Nugattifilosofien 😉 Har et sunt kosthold ellers, men fyser ofte på sjokolade. Prøver å holde meg til mørk 70% sjokolade, men både melkesjokolade og Nugatti er veldig godt innimellom. Men den nye varianten , uten sukker, med litt mørkere sjokolade er jo supergod .Tenker den er god på de eltefrie rundstykkene dine .Synd at myndighetene finner det fornuftig at boksen som er halve størrelsen av en vanlig Nugattiboks og ikke inneholder sukker skal koste dobbelt så mye.
Ja den balansen er så viktig og man må jo unne seg litt god saker innimellom. Derfor er det fint med noen nugattiregler:) Mørk sjokolade er godt det også – men jeg er en sucker for melkesjokolade jeg da…hehe:) Håper du har hatt en super helg!
OMG! Det så digg ut! 7 uker igjen på diett, så skal bolle med nugatti nyyyytes!
Hei. Har nå laget disse bollene 3 ganger og blitt like bra hver gang! Alle her hjemme elsker de og jeg ble veldig fornøyd selv har aldri vært god på og lage boller, mest kaker :-p så det var gøy og få til noen så gode boller Blir nok laget mange flere ganger!
Idag måtte jeg bare prøve disse og de smakte helt nydeligt 🙂 Stor oppskrift så jeg lagde også rosin boller og fylte noen med vaniljekrem 🙂
Takk for inspirasjon.
Har baka bollane idag etter fjelltur med familien. Mens dei heva tok me turen i klatreparken ein times tid.Vart kos i sofaen med boller med nugatti på. I morgon blir det polarbrødbaking
Ønsker deg ein fin veke. Likar alt du legg ut på snapp. Masse inspirasjon
Disse skal prøves! Men skal melken være kald når den går sammen med alt det andre? (Dårlig på hvetebakst, må ha alt inn med teskje) Jeg har kun brukt oppskrifter som krever at melken er lunken og smøret smeltet oppi melken
Hei! Har du et tips hvordan de kan lages glutenfri? Evt hvilken meltype som er bedre for magen enn hvetemel i gjærbakst.
Jeg har ikke så mye erfaring med glutenfri bakst dessverre men ser at flere og flere ønsker dette. Får se om jeg setter meg litt inn i det etterhvert! Lag deg en super dag Marte! Beklager at jeg ikke kunne hjelpe deg nå!
De bollene ser så fantastisk gode ut Jeg kan dessverre ikke spise melk og gluten, så lurte på om du har prøvde å lage de glutenfri og melkefri før?
De så kjempe gode ut, men den deigen ødela kjøkkenmaskinen min ble nok litt for stor deig for min type maskin.. ikke ville de heve for meg heller så ikke min dag i dag.. skal prøve på nytt en ennen dag men med halve mengden Ha en god romjul
Hehe ser at smilefjesene mine ikke kom med 🙂 er ikke bitter selv om det ser sånn ut 🙂 🙂
Uten egg i ble denne deigen utrolig seig, nesten ikke til å trille ut.. så tipper det er mursteiner jeg har i ovnen 😛
Ja det høres dessverre ut som det. Hvorfor laget du den uten egg – allergisk? Ellers har jeg også bakt den uten og det har gått fint, men her gjelder det å og ikke kjøre den for lenge i mikseren tror jeg. Det har i hvert fall jeg erfart med tanke på egg!
Du må kanskje skrive hvordan temp melken skal være. Jeg tok iskald melk og deigen har stått til heving i 70 min, og har ikke rørt på seg
Hei Line. Jeg bruker alltid romtemperert melk, evt varme den opp til kroppstemp. Beklager at det ikke kom frem. Hvordan ble bollene? 🙂