Som mange av dere kanskje husker var jeg gjennom en ganske så tøff periode i fjor sommer. En periode jeg helst vil glemme, men som allikevel fikk meg til å sette pris på en frisk kropp med «glade» tarmer. For fungerer ikke tarmene fungerer ikke kroppen for å si det mildt. Alt var i opprør, og jeg spiste knapt mat på flere uker i redsel for hvordan magen skulle oppføre seg. Det var rett og slett et lite helvete.
Du kan lese om det HER og HER.





Nå flere måneder etter alt dette har magen kommet i orden igjen, matlysten er på topp og jeg lever et ganske så greit liv selv uten gluten. For det var etter gjentatte blodprøver, avføringsprøver, gastroskopi og koloskopi jeg fikk beskjed om at jeg ikke tålte gluten. Det var tydlige tegn på at tarmtottene ikke var slik de skulle, noe som igjen resulterte i at kroppen ikke tok opp all næringen den burde. Jeg var super slapp, orket knapt å bevege meg rundt og alt var bare dritt. (bokstavelig talt)
Jeg husker jeg tenkte mye på at jeg bare ønsket et svar. Et svar på et eventuelt problem som kunne gjøre at jeg kunne styre unna det som forårsaket dette. Det verste som fins er jo å få et vagt svar om det ene eller det andre uten at selve problemet blir løst om du skjønner hva jeg mener. Og svar fikk jeg. Alle prøver viste at jeg hadde cøliaki, noe jeg rett og slett nesten ble «glad» for å høre. Gluten kan i det minste unngås i kostholdet på en mye enklere måte enn mye annet, og jeg har faktisk blitt bedre med kostholdet etter dette. Vi spiser mer fisk enn noensinne, og jeg har enda mer fokus på frukt og grønt. Det blir en del glutenfrie knekkebrød om dagen, men det skader heller ikke.
I dag fikk jeg brev fra NAV om at grunnstønaden for cøliaki har gått gjennom noe som tilsvarer at jeg får en sum penger hver måned som kompensasjon for at glutenfritt er dyrere enn vanlig kost. Jeg kan vel være glad for at jeg ikke fikk dette for 10 år siden, for jeg har forstått at utvalget nå er ekstremt mye bedre enn det var da.
For meg er ikke grunnstønaden livsviktig ettersom jeg enkelt kan spise meg rundt gluten, men jeg tenker ekstra mye på de som har små barn med cøliaki. Det å takke nei til bursdagskaker, mat de lager på skolen, cafeer og restauranter som ikke har noen alternativer eller pizzaen på skoleavslutningen er kjipt.
Jeg har tilgode å finne en god oppskrift på boller uten gluten, men jeg har noen jeg skal teste ut. Lover å dele med dere så fort jeg har funnet den perfekte oppskrift.
Det var nok fra meg i dag.
Natta!
Camilla
For gode glutenfrie boller (og masse annet godt) anbefaler jeg glutenfrihet.no 🙂
Supert, det skal testes 🙂
Så bra at du fikk svar på plagene dine! Det er en del sider på FB , søk på glutenfritt, hvor det er mye bra oppskrifter og tips!
Tusen takk 🙂
Sjekk ut krem.no jeg mener hun har noen som skal være bra!
Supert 🙂
Godt å ha funnet ut av årsaken! Men jeg lurer på… Har du merket noe på magen tidligere når du har spist gluten? Ikke sånn som i sommer kanskje, men småtrøbbel? Hvordan i så fall? Jeg vet jeg burde sjekke magen min selv, men får liksom ikke ut finger’n…
Denne oppskriften på glutenfrie boller er helt fantastisk, jeg hadde gitt helt opp boller til jeg fant den.
Oppskriften er til skoleboller, men jeg har laget den med kanelboller også, så tenker den passer til alle typer boller.
https://pappautengluten.no/glutenfrie-skoleboller-2/
Tusen takk 🙂
Her i huset hos oss er vi 3 av 5 med cøliaki og det går veldig fint, men litt mer komplisert på ferier. Og barna kan ikke bare kjøpe seg noe i farten når de er ute med venner. Men de er friske og har det bra det er det viktigste:) vil anbefale deg boka Den store glutenfrie bakeboka til pappa uten gluten, den er helt fantastisk. Og all gjærbakst går som en lek da?. God helg!
Da er du nok mer dreven enn meg! Men om 3 av 5 ikke tåler gluten blir det kanskje også enklere å spise det «samme» 🙂 Er ikke så lett å lage det samme til alle her i huset men jeg har begynt å lage en middag innimellom hvor de må spise glutenfritt (pasta, brød etc) 🙂
Søk opp bollane til Wenche frå god morgen norge 🙂 Dei syns eg er veldig gode 🙂
Tusen takk 🙂
Så godt å lese at ting går bedre og at de fant ut hva det var!
Har to bonusbarn med cøliaki, så her lever vi så og si glutenfritt når de er hos oss! Har en del gode oppskrifter på boller, kanelsnurrer, brød og kaker som ungene elsker!! De er veldig kresne i matveien så vi sliter med å finne mat de liker, men etter at jeg begynte å lage mesteparten selv så spiser de mer variert enn noen gang ?
Herlig å høre – det er jo faktisk en del vi kan spise også så det går bedre og bedre her nå 🙂
Prøv bollene til Pappautengluten! 😀 Har prøvd både boller og rundstykker fra kokeboka deres, og de er så gode at de som kan spise vanlig hvetebakst ikke merker forskjell. Anbefales!
Yes de skal testes ut ;:)
Har selv cøliaki, hatt det i 3 år nå. Tenker akkurat det samme som deg, verre for barn å ha dette enn meg som voksen. Helt uproblematisk her hjemme, litt mer styr når man skal på reise og gå ut å spise. Men stort sett ordner det seg ?
Har 2 barn med cøliaki, så kjenner litt på utfordringa når det gjeld sosiale samanhengar. Sto i går kveld og baka pizzabollar fordi det skulle serverast pizzabollar på karneval på skulen. Elles så er foreldre veldig flinke til å legge til rette i bursdager o.l, så det går heldigvis veldig greit. For tips til oppskrifter nemner eg: pappautengluten.no, coliakikokken.no, Tine.no si oppskrift på glutenfrie boller eller som det er nemnt over – søk på Wenche i God morgen norge sine glutenfrie boller. Elles så har cøliakiforeningen veldig gode og utprøvde oppskrifter – og det kan vere lurt å vere medlem der både for å få tilbod om bakekurs, foredrag m.v., men samtidig så er ein også med og støttar forsking på cøliaki og dei jobbar for å utvide det glutenfrie tilbodet i restaurantar, bensinstasjonar m.v. Sjølv om det er litt kjipt i blant, så kan ein heldigvis ete seg frisk frå cøliaki 🙂 Det finnast verre diagnoser å få!
Så enig med deg – det finnes verre diagnoser! Du er flink da!! 🙂
Hei Treningsfrue! Fulgt deg i eit par år no og hugdar du har strevd med magen. Cøliaki har vore ein del av mitt liv siden 2009. Då var eg 18 år. Det var ein tøff tid å gje opp gluten på, men kanskje også den perfekte fasen også. Ny by, nye studier og eg kunne endre alt. No er det så innkjørt at egnstortsett ikkje savner gluten, og har det veldig fint på mitt kosthold. Tenker ofte at eg kanskje aldri hadde klart å bli like sunn, gla i å lage mat og trene om det ikkje var for dette. Kunne liksom ikkje ete junk lengre. Grunnstønad var alfa omega då eg fekk det, fordi eg var student. Uten den hadde eg nok ikkje hatt mulighet til å kjøpe glutenfrie erstatningsvarer, prøve meg frem med oppskrifter, gå på cøliaki kurs og meir. For meg i voksen alder med inntekt No, er det ikkje krise. Men for born og ungdom synast eg stønaden burde bestå. Masse lukke til vidare med cøliaki ??
Tusen takk for meldingen din Tara! 🙂 Det hjelper!
Wenche i God morgen Norge, er har mange fine tips, ang glutenfrie bakevarer. Har selv spurt henne om tips, og fått det med en gang. 🙂 Følger henne både på Facebook og Instragram.
Det skal sjekkes ut! Tusen takk 🙂
Bloggen til Pappa uten gluten redder alle måltider! <3 Søtpotetpizzaen til Linda Stuhaug fungerer også veldig godt med glutenfritt mel.
Ja jeg har boken så skal jammen begynne å teste ut! Elsker også Linda sine oppskrifter!
Jeg har hvete allergi og dette er ikke godkjent for stønad. Mitt utvalg er da mindre enn det som er i glutenfrie hyllene. Har et tips, visst du skal bake så fungerer jyttemel veldig bra! Teste mye gjennom årene og det er de beste:)
Tusen takk for tips 🙂
Anbefaler både bloggen og boken til pappa uten gluten – der er det også gode boller? lykke til, det kommer til å gå fint!
Yes den har jeg så den skal testes ut! 🙂
Vi lager boller etter helt vanlig bolleoppskrift, med Semper mix. De blir gode. Nå foretrekker jeg «naturlig glutenfritt», altså å droppe erstatninger, men den miksen er lett å bake med om man vil. Blir god i pizzadeig og ☺️
Tusen takk 🙂 Det skal jammen testes ut 🙂