
Det har gått halvannet år siden jeg fikk cøliaki, og det gikk heldigvis ikke så altfor lang tid fra jeg ble dårlig til jeg fikk diagnosen. Men jeg husker godt at fjorårets sommerferie var preget av bekymringer, tusen tanker og redsel på at jeg var skikkelig syk før jeg endelig fikk svaret jeg nesten «håpte» på. For bare å få et svar er jo så mye bedre enn å leve i uvissheten eller ta sjanser med hva man tåler og ikke.
Det var starten min til et glutenfritt liv.
Og ja, det har vært tøft. Skikkelig tøft. Fra å gå fra en som elsker all mat til å få begrensninger har nesten gjort meg matlei det siste året. Matgleden jeg alltid har hatt forsvant og det tok meg nesten et år før jeg begynte å bake på kjøkkenet igjen. (Glutenfritt, men også vanlig bakst til mann og barn)
Jeg har forstått at jeg er «heldig» som fikk diagnosen nå og ikke for 10 år siden, for utvalget har jo blitt en god del bedre enn det var. Ulempen er jo at glutenfri mat ofte er dyrt, men jeg finner stadig noen «skatter» i hyllene som gjør meg glad.
Når diagnosen kom og frem til nå
For meg har det vært en merkelig prosess. Fra å spise så og si alt må jeg nå pløye meg gjennom ingredienser på alle matvarer (og tro meg, jeg har gått på et par smeller), sjekke menyen på alle steder jeg spiser og spørre de vi skal på besøk til om de har glutenfrie alternativer. Misliker sterkt å «være til bry» om du skjønner, men alternativet er at jeg småspiser grønnsaker sammen med de andre…ikke like kult.
Sorgen fra å aldri mer kunne spise ferskt brød, nyte en skolebolle eller annen hvetebakst har rett og slett vært kjempe vanskelig, men det går heldigvis bedre og bedre. Denne prosessen påvirker jo alle de rundt meg også, og jeg kan ikke si hvor mange ganger jeg har kommet hjem til middag (enten hjemme, hos familie eller venner) og takket pent nei til mat. Det er drit kjipt.
Og stakkars de rundt meg, de er livredde for å gjøre meg syk.
Men, når det er sagt har jeg sakte men sikkert startet å få igjen matgleden. Jeg har investert i en ny kjøkkenmaskin i håp om å kunne lage mye mer mat i 2021. Både glutenfritt, men også vanlig mat ettersom familien (og ikke minst dere) er så heldige og kan spise dette.
Jeg ser lyst på dette året, og hvem vet? Kanskje jeg klarer å trylle frem enda et par skikkelig gode glutenfrie oppskrifter!
Q: Er det noe spesielt dere kan tenke dere at jeg lager av mat fremover? Glutenfritt eller ei! Blir glad for tilbakemeldinger for jeg er klar❣️
Ha en fin dag alle sammen og riktig godt nyttår!
Camilla
Hei Camilla.
Jeg har hatt cøliaki hele mitt kiv.
Forstår sorgen over d å ikke spise ferskt lengre. Jeg baker alt selv. Boller, brød, pizza og småkaker til jul.
Jeg ville bare tipse deg ( hvis du ikke allerede har prøvd ) hvis du ønsker å bake , brød etc så syns jeg JYTTE MEL er best og smaker best. Fint å bake med. Bruker kun den blå til alt.
Havremel er kjempegodt til havre coocies
Meld deg også inn i NCF ( norskcøliakiforening ) for bakekurs og mange tips. Hvis du ikke allerede har gjort d.
Ellers syns jeg treningssnuttene dine er fine .
Ha en god dag og god glutenfritt appetitt
Godt nytt år !
Hilsen yvonne
Tusen takk for hyggelig mail Yvonne – skal jammen teste ut Jyttemelet! Bruker du kun det som mel (ikke husk) når du f eks baker pizzadeig?
Skal sjekke ut NNCF 🙂 Hadde trengt et bakekurs!
Godt nyttår til deg og dine!
Hilsen Camilla
Godt brød (til både barn og voksne)
Kanelboller/solskinnsboller
Takk for at du deler! 🙂
Tusen takk – det skal jeg sjekke ut! 🙂
Focaccia og pizzasnurrer , pizza , grove er favoritt her i huset, med 2 ungdommer med cøliaki og 2 uten, det blir mye god middag naturlig gf til alle, men pizzabakerens gf pizza og pizzabunn er favoritt hurtigmat på reise 😍
Tusen takk for innspill og gode tips! 🙂 <3
Kjenner meg så igjen i det du skriver, fikk cøliaki i voksen alder selv. Men det blir bare bedre og bedre, det lover jeg.
I forhold til matvarer er dette mine tips:
Om du tåler hvetestivelse er Toro sine muffins pakker glutenfri, kjekt og enkelt til muffins og kake 🙂
Semper mix er favoritten her til alt fra pizza bunn til bakst.
Et must i Oslo-trakter er en tur på Baker Hansen. Masse digg bakst og brød 🙂
Lykke til med videre glutenfri kost!
Tusen takk Beate – jeg har allerede tatt i bruk noe av Toro sine produkter (sjokoladekaken er jo fantastisk!)
Elsker Baker Hansen – de har masse godt. Kan ikke beskrive hvor godt det var å spise en skikklingvbolle der….haha!
Takk for gode tips! Ha en nydelig dag!
Off, forstår deg! Hatt cøliaki siden jeg var 11 år, og husker fortsatt smaken av Peppes pizza, Maryland coockies, ferskt brød med sjokella, for ikke å snakke om skolebrød (en 11-årings favoritter😂), men man venner seg til det! Og lærer seg å finne andre favoritter. Selv om jeg må ærlig innrømme at det ikke blir det samme å kjøpe kjeks eller annen hvetebakst nå som før. Men jeg bør bli flinkere til å bake selv, spesielt hvetebakst, melet har jo og blitt mye bedre enn før! Da jeg var liten var det klin umulig å trille ut boller🙈 Baker Hansen synes jeg er best blant bakeriene, Dominos har den beste glutenfri pizzaen (Peppes har jeg gitt opp, blir aldri det samme😢). Har alltid med meg knekkebrød og litt kjeks i reserve, men blir bedre og bedre utvalg i utlandet og, anbefaler dog å gjøre litt research i forkant. Hvis du skulle befinne deg i Oslo for å spise indisk så er Jewel of India eneste stedet jeg har fått glutenfritt nanbrød!👌 Lykke til, har alltid tenkt at det må være «verre» å få det i voksen alder, som barn var det kanskje vanskeligere for mammaen min som faktisk ble den som måtte bake annerledes og handle for meg. Men som du sier, så var det kanskje samtidig en lettelse og, å få en diagnose, og at det heller ikke var noe verre. Men forstår at det er veldig kjipt!! Men er sikker på at du nailer dette og, og får tilbake matgleden!😄
Tusen takk for hyggelig melding Stine 🙂 Ja det er trist å savne god mat, men nå har jeg investert i en ny kjøkkenmaskin så nå skal det bakes her!
Elsker å spise ute når jeg først får tak i god glutenfrie alternativer, men opplever også å bli fryktelig oppblåst når jeg spiser ute (selv om det er glutenfritt)
Gjør du det? Tipper det er ulik praksis på hvor glutenfritt alt er… 🙁
Ønsker deg en nydelig dag!
Hilsen Camilla
Off, det er leit:/ husker jeg var på Oslos første glutenfri bakeri (ble lagt ned etter noen år), og hun jeg var med ble skikkelig dårlig, enda vi var på et rent glutenfritt bakeri, men det var fordi hun tydeligvis ikke tålte glutenfri havregryn (pga hvetestivelse tror jeg, et fåtall som reagerer på det, hvis jeg husker riktig) som var i sconesen hun spiste.
Men det som er vanskelig å kontrollere er jo om restaurantene bruker rent utstyr eller bruker det samme utstyret som de bruker til vanlig mat. Har opplevd kun én eller to ganger at de faktisk spør meg hvor «allergisk» jeg er, fordi de ikke kan garantere helt rene flater. Nå er ikke jeg så sensitiv, så jeg reagerer ikke på en saus som skulle vise seg å ikke være glutenfri for eksempel. Men vet ikke om det kan være lurt å spesifisere veldig tydelig at det er viktig at de behandler den glutenfri maten med rene flater og rent utstyr?
Men jeg og tar til meg de reastaurantene som tilbyr gode glutenfri alternativer, og heldigvis blir de flere. Er ofte jeg har måttet være hun kjipe som sier at vi ikke kan gå der eller der fordi de ikke har glutenfri alternativer (hovedsakelig pizza-og pastarestauranter og bakerier).
Men å bake selv tror jeg vil gi deg mange gleder, er ikke veldig glad i å bake selv (sverger alltid til Toro langpannemix, på bursdager, hehe. den er veldig god, og glutenfri), men skal følge med og teste dine oppskrifter!
Stine:)